FabLab van bibliotheek Drachten inspireert bedrijven

In het FabLab van Bibliotheek Drachten kun je kennis maken met de nieuwste technieken. Deurregisseur en IJzerwarenspecialist Klunder uit Drachten kwam met 11 medewerkers naar het FabLab en maakte kennis met de verschillende apparaten en software. Directeur Matthieu Kroon en Monteur Jacob Rienstra zijn ontzettend enthousiast over deze mogelijkheid in Drachten. “Dat zoiets gewoon om de hoek kan, we hadden geen idee!”.

Kennismaking met de nieuwste technologie
In drie avonden kregen de medewerkers een introductie in de mogelijkheden van het FabLab. “Ons doel was om kennis te maken met de verschillende apparaten en om te kijken welke technieken wij voor ons bedrijf kunnen gebruiken in de toekomst. Je hoort vaak iets over 3D-printers maar we hadden nooit een duidelijk beeld van de mogelijkheden”, aldus directeur Matthieu Kroon.
“Van de 30 medewerkers wilden er 11 graag meedoen aan de cursus, dit waren niet alleen technici maar ook mensen van kantoor of sales. En stuk voor stuk waren ze enthousiast over de cursus.”

3D-printer
Jacob Rienstra: “Ik ging er blind in maar ik heb nu een heel duidelijk beeld van wat we met deze nieuwe technologie kunnen binnen Klunder. We hebben nu zelfs een eigen 3D-printer aangeschaft”. Vol enthousiasme vertellen beide heren over de mogelijkheden van deze printer voor Klunder. Zo laten ze trots hun eerste geprinte product zien dat daadwerkelijk wordt gebruikt bij een klant: een ophangsysteem dat perfect op een zuil past. “Zo mooi op maat hadden we dit onderdeel nooit kunnen kopen”.
“We hebben door de cursus echt geleerd wat er mogelijk is met een 3D-printer, maar ook wat er niet mogelijk is”, aldus Rienstra. “Het printen van een ontwerp duurt bijvoorbeeld een stuk langer dan we dachten. Als we dus een grote hoeveelheid producten moeten produceren weten we nu dat we het beter kunnen uitbesteden”.

Aanrader!
Matthieu en Jacob raden het FabLab aan aan andere ondernemers! Matthieu: “Het is een hele mooie introductie en het heeft ons enorm geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Wij hadden geen idee dat de bibliotheek zo innovatief was en dit soort mooie apparaten en eigentijdse kennis in huis had. Een echte aanrader!” Het Innovatiehuis Drachten en het Fablab brengen ook andere bedrijven graag in contact met elkaar en 3D-printing. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Sandra Pot het Innovatiehuis Drachten of met Albert Smeding van Bibliotheek Drachten.